GridIron Belgium

YTDP wil nationale U19 ploeg worden

YTDP Facebook

Update: Het Youth Tackle Development Program wil dit jaar zijn structuur sterk veranderen. Wat oorspronkelijk begon als een initiatief om zo veel mogelijk spelers extra technieken aan te leren en de kans te geven om met nieuwe coaches te werken, wil nu uitgroeien tot een heuse nationale ploeg voor U19 spelers. Op dit moment is er nog geen akkoord met de BAFL en voorlopig blijft het doel van de YTDP het werken met jonge spelers aan fundamentele ‘football skills’. Er zal zo snel mogelijk gesproken worden met de federaties over de groeimogelijkheden van het programma.

Het Youth Tackle Development Program startte vier jaar geleden met het doel om alle U19 spelers in België op een hoger niveau trainingen aan te bieden. Het plan is om in kleine stapjes te blijven groeien. In het eerste jaar namen enkel de Antwerp Diamonds, Ghent Gators, Izegem Tribes, Limburg Shotguns, Ostend Pirates en de Puurs Titans deel. In 2015 kwamen de Aachen Vampires, Andenne Bears, Brussels Bulls, Wapi Phoenix en Waterloo Warriors er bij en vorig jaar hebben alle teams in België meegewerkt aan het project. In de spirit van vooruitgang is het dus enkel logisch dat de YTDP een nieuwe stap wil vooruit zetten.

“Het is extreem Belgisch dat seniors de u19 coachen en een beetje hetzelfde fenomeen zie je nu ook bij de ytdp. Zo zijn er vrij veel senior barbarians die hier gaan coachen dit jaar. Zo bijvoorbeeld Daren Wonke , Ruben De Ruyter, Stijn Dossche , Floris Van Cauwenberghe en Michel Eeman” – Sebastian Morales (YTDP General Manager)

De coaching staff dit jaar zal echter niet alleen bestaan uit Belgische coaches. Zo haalde de organisatie al gerenommeerd quarterbackcoach Michael JP Laurent binnen. Een Franse coach die ook al de quarterbacks van de Franse Aix-En-Provence Argonauts, de Russische Yaroslav Rebels en het Russische nationale team coachte.

Samen met een verandering in de organisatie, wil de YTDP het schema volledig omgooien. In een eerste trainingssessie zullen alle U19 spelers in België de kans krijgen om zich te laten zien aan de coaches. Voor de volgende drie sessies zal er dan een selectie gemaakt worden van tachtig spelers die uitgenodigd worden om opnieuw mee te trainen.

Na de vier trainingssessies zullen de coaches vijfenveertig spelers uitkiezen voor de oefenwedstrijd die ze tegen de U19 ploeg van de Dutch Lions willen organiseren. Een team dat al enkele jaren bezig is met zijn U19 ploeg en dus een geduchte tegenstander zou vormen.

Menu