GridIron Belgium

Tibo Debaillie start aan Amerikaans avontuur bij Towson University

De NCAA kleurt een beetje Belgisch dit seizoen. Ex-Ostend Pirates speler Tibo Debaillie trekt woensdag 25 januari de grote plas over. Hij zal er het truitje aantrekken van de Towson Tigers, een Division I school uit Maryland. De stap van Oostende naar Towson is immens, maar de Belgian Barbarian is klaar om de uitdaging aan te gaan. “het zal een speciaal moment zijn als ik voor het eerst het tenue van de Towson Tigers aantrek.”

De Towson University Tigers komen uit in FCS (voormalige Divsion I-AA). Deze Football Championship Subdivsion is een niveautje onder de FBS (Football Bowl Subdivsion), waarin alle grote Amerikaanse college teams aantreden. Ook het FCS niveau is echter nog steeds Division I, met volledige football scholarships. Towson neemt het in de CAA (Colonial Athletics Association) onder meer op tegen Albany en  rivaal University of Delaware, de alma mater van Joe Flacco. De FCS mag dan wel een niveautje onder de FBS staan, het niveau ligt nog steeds erg hoog. Towson leverde dan ook verschillende NFL spelers af doorheen de jaren. Baltimore Ravens running back Terrance West en Dolphins offensive guard Jermon Bushrod zijn ongetwijfeld de bekendsten.

Debaillie koos voor Towson na een ronde universiteitsbezoeken in juni onder begeleiding van Europe’s Elite. Een organisatie die Debaillie overigens erg dankbaar is: “Zonder Europe’s Elite zou ik nu geen scholarship hebben.” Oprichters Brandon Collier, een ex-college football speler die momenteel aan de slag is in Duitsland, en Evan Harrington proberen met Europe’s Elite het pad naar de VS te effenen voor talentvolle Europeanen. De Belg was de eerste die hiervan wist te profiteren, maar ondertussen kreeg ook Oostenrijker Maxi Hradecny een scholarship aangeboden.

Onder meer Penn State, University of Maryland en University of Massachusetts kregen de Belg over de vloer. Uiteindelijk viel Debaillie’s keuze echter op het kleinere Towson. De mooie campus in een veilige en aangename omgeving speelden een grote rol, maar ook de coaches en het algemene niveau spraken de ex-Pirate erg aan.

“Ik voelde mij gewoon het meeste thuis bij Towson.”

Al liet ook een kleinere universiteit als Towson een sterke indruk na. De faciliteit, het stadion, maar ook de mentaliteit bleek volledig anders dan alles wat hij al gezien had. Het Johnny Unitas Stadium dat plaats biedt aan bijna 12 000 is dan ook een indrukwekkend aanzicht.

De weg naar speeltijd ligt in ieder geval open, een belangrijke factor voor de West-Vlaming. Bij grotere universiteiten zou dit toch meteen een stuk moeilijker liggen. Op welke positie hij zal trachten die speeltijd te verzamelen is echter een stuk minder duidelijk. Tight end, fullback en defensive end zijn allemaal opties, nadat ze hem op alle posities testten in juni. Zelf verkiest hij zijn natuurlijke positie op de defensive line, maar “ik wil gewoon op het veld staan en het team helpen waar de coaches me nodig hebben.”

Aan doelen in ieder geval geen gebrek. Het doel voor Tibo’s eerste jaar is zeer duidelijk: de beste freshman op de universiteit zijn. Een doel waarvoor hij bereid is zeer hard te werken. Ook op academisch vlak stelt hij echter zijn doelen, een scholarship verdienen is meer dan enkel football spelen. Goede studieresultaten staan dan ook hoog op het verlanglijstje.

Source: Europe’s Elite facebook

De grootste aanpassing aan het Amerikaanse spel zal volgens Tibo ongetwijfeld de snelheid zijn waarmee alles uitgevoerd wordt, zowel fysiek als mentaal. “Maar dat is voor iedereen zo, ook voor de Amerikanen. De coaches vertelden mij dat ik me daar niet druk in moest maken. Gewoon hard werken en dan komt dat wel in orde.”

De Gistelnaar is nuchter genoeg om te beseffen dat de NFL op dit moment nog een verre droom is, al zal hij er alles aan doen om deze verre droom na te streven. Hij wil vooral elk jaar zich verder ontwikkelen en zijn plaats op het veld verdienen om dan terug te kunnen keren naar Europa met een diploma in Physical Education. Alles wat daarbij komt, is een mooie bonus.

“Ik zou wel door Europa willen trekken en onder meer voor de topteams in Duitsland uitkomen. Of gewoon werken als personal trainer, dat zou ik ook graag willen doen op een bepaald moment.”

Voor het team is het doel in ieder geval hetzelfde als andere jaren, de playoffs halen en een conference championship winnen. “Dat moet elk jaar het doel zijn voor ieder team.” De gloriejaren van Towson liggen ondertussen al enkele jaren achter ons na conference titels in 2011 en 2012, maar het team is zelfverzekerd om opnieuw aan te knopen bij die successen. En onze Belgian Barbarian is klaar om hen daarbij te helpen.

Good luck Tibo!

Menu