GridIron Belgium

Stijn Dossche en Nick Vanhee naar Amsterdam Crusaders

Stijn Dossche en Nick Vanhee wonnen vorig jaar met de Ostend Pirates Belgian Bowl XXIX. De defensive lineman en linebacker hebben het hoogste bereikt wat er te bereiken valt in België. Ze zijn beiden Belgisch kampioen en maken deel uit van de Belgian Barbarians, onze nationale trots. Ze vonden het hoogste tijd dus om een stapje hogerop te zetten en tekenden beiden bij de Nederlandse kampioen: Amsterdam Crusaders. Gridiron vond een kans om hen beiden te spreken over de verhuis.

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen, waarom de Crusaders?

Dossche: “Om twee heel grote redenen: Omdat het de beste ploeg is in Nederland en omdat ze dit jaar Europees American Football spelen in de Big Six. Ook vorig jaar speelden ze al Europees en stonden ze in de efaf finale tegen Frankfurt wat op zich al een hele grote stunt is! Die ervaring van de club en de coaches trok mij enorm aan. Toen ik de ploeg dan in Amsterdam bezocht beviel het mij nog meer dan ik dacht. Toen heb ik aan Nick gevraagd of hij ook mee wou komen.”

Vanhee: “Mijn antwoord is wat hetzelfde als dat van Stijn, het is gewoon een hele sterke organisatie die op een hoog niveau American Football speelt. Het is ook niet te ver weg van huis. We zijn ongeveer 3u onderweg naar Amsterdam. Dat doen we in het weekend en dan krijgen we daar huisvesting voor twee dagen.”

Welke positie gaan jullie daar spelen?

Dossche: “Ze hebben mij natuurlijk aangetrokken om daar op de defensive line in te draaien. Al liet de coaching staff wel verstaan dat ik ook op de offensive line in de rotatie zal moeten staan. Defense blijft echter mijn grootste taak.”

Vanhee: “Ik ga vooral op defense mijn mannetje moeten staan op defensive end en linebackers. Op special teams zouden ze mij als longsnapper willen posteren. Ze hebben nu vier middle linebackers op de roster dus ik ga mijn stinkende best doen om één van de twee starters te worden.”

Hoe groot is de stap van de Ostend Pirates naar de Cru?

Dossche: “Hun defense is natuurlijk al jaren een van de beste van Nederland. Ze spelen een beetje hetzelfde systeem als de Belgian Barbarians maar dan een beetje agressiever, hun playbook is dus ook van hetzelfde niveau, wat natuurlijk een verschil is met onze playbook van de Pirates van vorig jaar.”

Vanhee: “Bij de Pirates speelden we qua playbook iets veel simpeler. Een 5-1-5 met old school football met een aantal blitzes, al bij al dus een vrij kleine playbook. Ik mocht ook de plays callen op het veld, dat zal nu wel volledig anders zijn.”

Wat zijn jullie verwachtingen dit seizoen?

Dossche: “Ik wil Nederlands kampioen worden en de halve finale halen van de BIG 6.”

Vanhee: “Exact hetzelfde”

Menu