GridIron Belgium

Rudy Mwamba tekent bij San Bernardino Valley College

L. Janssens

Voormalig Belgisch international, Black Angel en Waterloo Warrior Rudy Mwamba tekent bij Junior College San Bernardino Valley College in Californië. De vierentwintigjarige ex-Barbarian zal er strijden om een plaats in de depthchart bij de fullbacks, linebackers en defensive ends. Wij kregen een kans om hem te interviewen over zijn move naar de Verenigde Staten.

Rudy Mwamba

Hoe ben je juist in San Bernardino terecht gekomen?

Ik had eerst getekend bij Riverside Community College waar ook mijn ex-ploegmaat van bij de Black Angels Bryan Alloun speelt. Ik voelde echter de interesse van de coaches niet echt en als niet-Amerikaan heb je veel meer te bewijzen. Via iemand die ik in Californië had leren kennen kreeg de coach van San Bernardino dan mijn gametape te pakken en hij belde mij direct om te vragen of ik niet voor hem in San Bernardino wou komen spelen. Toen ik wat bedenktijd vroeg belde hij mij elke dag om mij te overtuigen. Die interesse voelde ik helemaal niet in Riverside en ik wou dan ook graag wisselen om naar hier te komen.

Hoe voelt het om American Football te spelen in de States?

Het is een heel ander gevoel dan bij ons in België. Je bent als atleet echt belangrijk voor de school. En dat voel je ook in alles wat je doet. Als we hulp nodig hebben bij studieproblemen en dergelijke staat er altijd iemand voor ons klaar. Niet verwonderlijk natuurlijk omdat de meeste inkomsten van de school via de subsidies voor de athletic department lopen. Het is dus allemaal heel nieuw en speciaal voor mij. Het is echt een blessing om hier te kunnen zijn en spelen. En ik ben de coaches dan ook heel dankbaar voor deze kans. Cordell Landers, Kenneth Lawler en head coach Jason Vandiver wil ik nog een extra bedanken.

Hoe verliepen de eerste trainingen?

Omdat het seizoen eigenlijk al voorbij is wordt er nu vooral gefocust op sterker worden met trainingen in de weight room. Dat wordt dan aangevuld met extra trainingen op het veld. Op maandag, dinsdag en donderdag hebben we normale trainingen, op woensdag recovery en op vrijdag een meeting met gamefilm. We krijgen ook altijd een bundeltje met foto’s van verschillende spelfases, net zoals in de NFL! Op weekends zijn we vrij en kunnen we uitrusten van de lange week.

Wanneer begint jullie seizoen?

Source: San Bernardino Valley College

Nu is het natuurlijk offseason. Eind maart beginnen de voorbereidingen voor Spring Football. Dan hebben we meer trainingen op een hoger niveau. Er wordt dan wel niet meer getraind met shoulderpads en een helm. In augustus gaan we dan op training camp en spelen we twee vriendschappelijke pre-season scrimmages. In september begint dat het eigenlijke seizoen. We spelen een tiental wedstrijden tegen andere junior colleges.

Welke positie ga je juist spelen?

Ik ga strijden voor mijn plaats bij de Fullbacks en linebackers. Omdat we twee verschillende systemen spelen op defense, zowel een 3-4 als een 4-4 kan het ook zijn dat ik in dat laatste systeem defensive end ga spelen.

Heb je al zicht op je plaats in de depth chart?

Het is nogal vroeg om daar op te antwoorden. We zijn nu met een vijftigtal spelers waar er nog een heel deel van zullen afvallen en op het einde van het schooljaar zullen er nog een pak bijkomen. Vooral spelers die uit high school komen dan en geen beurs hebben gekregen in de NCAA. We zijn met een zevental running backs en een achttal linebackers. De kans dat ik linebacker ga spelen is dus veel groter omdat er in ons systeem altijd 2 middle linebackers op het veld staan en niet altijd twee running backs. Gelukkig ben ik één van de sterkere spelers van het team op vlak van kracht dus hopelijk kan ik zo mijn plaats bemachtigen.

Menu