GridIron Belgium

INTERVIEW: De Ruyter verhuist naar Finse Hameenlinna Huskies

READ THIS ARTICLE IN FRENCH

Belgian Barbarian en oud-Ghent Gator Ruben De Ruyter speelt volgend seizoen in Finland voor de Hameenlinna Huskies. De ploeg speelt in de Maple League, de eerste divisie in Finland. De kapitein bij de nationale ploeg werd vorig jaar nog kampioen bij de Zweedse Carlstad Crusaders. Na Tomasz Firszt, Arkadi Meerschout, Mike Schoonheyt, Mathieu Vanhoeymissen (Nîmes Centurions), Kenzo Lannoo (Anáhuac, Mexico) en Tibo Debaillie (Towson Tigers, Verenigde Staten) is hij al de zevende Barbarian die dit jaar een transfer maakte naar of in het buitenland.

De Ruyter met de Zweedse beker bij zich. (Facebook)

De Hameenlinna Huskies bestaat sinds 2014 en is een middenmoter in de Finse competitie. Topclub in de Maple League zijn de Helsinki Roosters met zeventien zeges in de zogenaamde Maple Bowl. Voor De Ruyter wordt de verhuis van het ene Scandinavische land naar het andere vooral een aanpassing qua ambitie van de club. De Huskies mikken op het behoud, terwijl de Crusaders vorig jaar met De Ruyter een achtste titel op rij wonnen. De Ruyter licht z’n keuze toe. “Ik had van bij de start een goede vibe en had mijn keuze al snel gemaakt. De Huskies hebben een mooie organisatie op poten gezet. Al beschikken ze daarvoor wel niet over het grootste budget”, klinkt het.

“In Carlstad hadden we de beste WR-groep van het land.” (Facebook)

De ene Scandinavische club geruild voor de andere, dus. “De Maple League in Finland en de Superserien in Zweden zijn vergelijkbaar qua niveau. Hameenlinna is natuurlijk niet Carlstad, waar ze acht titels op rij wonnen. Maar het is een ambitieuze ploeg met veel jonge spelers.”

“Ik voel me sneller en explosiever”

De Ruyter speelt intussen al enkele jaren football en, met uitzondering van één jaar bij de Gators, deed hij dat steeds in het buitenland. Eerst bij de Leipzig Lions in de Duitse DIII, daarna bij de Zweedse topploeg Carlstad Crusaders. “De situatie van de Lions was verre van top, maar ik heb er wel veel geleerd. Zeker op het vlak van defense, ook al speelde ik er zowel offense, defense, als special teams. Zweden was dan weer top. De WR-groep van de Crusaders was de beste van het land waardoor ik enorm veel bijgeleerd heb als receiver. En we hadden dan nog eens een topquarterback die ons de bal bezorgde.”

De Ruyter is captain bij de Barbarians, samen met onder andere Stijn Dossche (nr. 76.) en Frédéric Casteels (uiterst rechts). (Facebook)

Als captain van de Barbarians heeft De Ruyter al een tijdje een voortrekkersrol. Bondscoach Lee Rosky hamert op fysieke présence en zal de progressie van de Gentenaar dan ook graag zien. “In de voorbije drie jaar ben ik als atleet enorm gegroeid. Van 82 kilogram naar 94 kilogram. Ik voel me sneller én explosiever.”

“We bewezen als Barbarians in 2016 dat we ‘for real’ zijn”

Het nationaal team won twee vriendschappelijke interlands en bewees aan Europa dat het programma stappen blijft zetten. “De toekomst is rooskleurig. Ik heb nog zoveel ruimte voor verbetering bij de Barbarians en in Finland. En ik kijk uit naar de weg om daar te geraken. De Barbarians zelf zijn de laatste jaren ook met grote stappen vooruit gegaan en we hebben de juiste mensen achter de schermen om volgend jaar nog een belangrijke stap te maken. Onze vriendschappelijke wedstrijden bewezen onze sterkte en toonden dat ons  programma ‘for real’ is, maar dat moet je blijven bewijzen op dat niveau.”

De Ruyter kwam als receiver in het football, maar heeft zich intussen ook meester gemaakt over andere posities. Tegen Hongarije speelde hij bijvoorbeeld free safety. “Begin vorig jaar maakte ik tegen Lee duidelijk dat hij me gelijk waar mocht posteren. “Wherever you need me, coach”, zei ik. We zien wel waar de nood het grootst is volgend jaar: wideout, slot, CB, FS of SS/WS. Ik kijk er ook naar uit om in Finland weer defense te spelen. In mijn ogen kan ik overal succesvol zijn”, klinkt het vol vertrouwen.

Hall of Fame-quarterback als head coach

touchdowneurope.net zette Bedwell in de Europese Hall of Fame. (Stan Bedwell)

Eén van de redenen waarom De Ruyter richting Hameenlinna trekt, is de head coach. Stan Bedwell (Arkansas, Verenigde Staten) zit als quarterback in de Europe Football Hall of Fame en zal naast de head coaching job ook QB spelen in Finland. Met coach- en speelervaring in de VS, Zwitserland, Spanje, Servië, Denemarken, India, Italië en Finland mag Bedwell op zijn minst een veteraan genoemd worden. “Overal waar hij gaat, volgt succes. Hij heeft veel connecties en een goed systeem. Bedwell speelde zeker mee in mijn beslissing”, legt De Ruyter uit.

Bedwell zelf is enthousiast over zijn nieuwe Huskie. “We probeerden Ruben ook vorig jaar al te strikken. Hij is een jonge, atletische speler met een groot potentieel. Met nog maar drie jaar speelervaring is het duidelijk dat het beste nog moet komen. Weet je wat mijn favoriete eigenschap van hem is? Hij beseft dat hij nog beter kan worden, wil steeds bijleren en beter worden”, is hij lovend. De Ruyter moet een deep treath worden op offense en een extra optie in de secondary. “Hij is groot en loopt goed terwijl hij ook in staat is om de bal uit de lucht te plukken door de lucht in te gaan. Ruben speelt zeer fysiek, wat belangrijk is bij blokken en tackelen. Ervaring lijkt me zijn enige zwakte.”

“Ruben is een hongerige student van het spel”

Bedwell gelooft dat De Ruyter zich in de Maple League, één van de beste competities in Europa, snel kan aanpassen. “Ik wil drie dingen weten als ik een speler rekruteer: houdt hij van football, weet hij hoe hij wedstrijden kan winnen en is hij een leider? Ruben vinkt alle categorieën aan. Hij is een hongerige student van het spel. Hij komt uit een titelseizoen in Zweden en zijn kapiteinschap voor het nationale team toont dat hij in staat is een footballteam te leiden.”

Rekrutering nog niet voorbij

Voor de quarterback en head coach mag een team maar één ambitie hebben: de titel pakken. “Elk team waar ik werkte of zal werken moet mikken op het winnen van het kampioenschap”, klinkt het ambitieus. “Voor de meesten in het team wordt het de eerste keer dat ze op zo’n hoog niveau spelen. We hebben hard gewerkt tijdens het off-season om een sterker en dieper roster uit te bouwen om competitief te zijn. Op lange termijn willen we de beste organisatie van Finland worden”, klinkt het steil ambitieus. De ligging tussen Helsinki en Tampere, twee grote Finse steden, is ideaal volgens Bedwell. “De fans zijn fenomenaal en het management hoort bij de beste die ik ooit gezien heb in Europa.”

De Huskies spraken ook nog met een andere Belg, verklapte Bedwell. De rekrutering in Hameenlinna is dan ook nog niet voorbij. “We zijn zeker nog geïnteresseerd in Belgen als ze onze criteria halen en ze naar hier willen komen”, klinkt het. De twee gewonnen vriendschappelijke interlands van de Barbarians zijn ook hem niet ontgaan. “Ik heb highlights gezien en ik was onder de indruk. België is traditioneel gezien geen Europese topper in het football, maar het is overduidelijk dat hun niveau immens gestegen is de voorbije jaren. Ik kijk ernaar uit om te zien hoe de Belgische toekomst in onze sport eruitziet. Ik zou zelfs graag eens op bezoek komen”, besluit hij.

 

Menu