GridIron Belgium

Christophe Olenaed: Dit is misschien een van de meest getalenteerde groepen die we de voorbije vier jaar gehad hebben

READ THIS ARTICLE IN FRENCH

Op zaterdag is het zover. Dan zijn de Belgian Barbarians terug van nooit weggeweest. In een hopelijk vol Mijnstadion in Beringen werken zij hun eerste wedstrijd van het nieuwe interlandseizoen af tegen een oude bekende: Team Spain. De knappe koppen onder jullie zullen zich nog herinneren dat de Barbarians vorig seizoen naar Spanje trokken en daar 6-14 ging winnen. Luther Rommens sprak met Barbarians General Manager Christophe Olenaed over hun komende seizoen en de interland tegen Spanje.

Dit is nu het vierde jaar dat de Belgian Barbarians bestaan. Als je terugkijkt naar de voorbije dit jaar hoe zie je dan de Barbarians evolueren?

Christophe ‘Ole’ Olenaed

Dit was inderdaad al het vierde jaar dat we een combine organiseerden voor de Nationale ploeg. We hadden 141 inschrijvingen dit jaar en een kleine honderdvijftien spelers die effectief kwamen opdagen. Het niveau van die combine is net zoals het aantal inschrijvingen elk jaar gestegen. Vroeger hadden we een top van een veertigtal spelers die we al direct op de eerste training konden inschatten. Dit jaar zien we dat het verschil tussen die topspelers en de rest kleiner is geworden. Dat maakte het voor ons als training staff van de Belgian Barbarians wel een pak moeilijker om er 85 spelers uit te kiezen en nog veel moeilijker om daaruit er 45 te selecteren voor deze interland. Dat maakt natuurlijk ook dat dit misschien wel een van de meest getalenteerde groepen is die we de voorbije vier jaar gehad hebben.

Je merkt een verbetering in het algemene niveau op van de meeste spelers maar zijn die topspelers ook niet beter geworden in vergelijking met vorige jaren?

Zeker en vast. Je krijgt jongens zoals een Ruben De Ruyter en Arkadi Meerschout die bij buitenlandse ploegen gaan spelen (beiden spelen ze bij de Hämeenlinna Huskies nvdr.) en die daar leven als semi-profs. Vooral de intensiteit ligt in de Finse competitie een stuk hoger en dat merken we als zij aansluiten bij de groep. Op die manier triggeren zij ook andere spelers om beter te worden op training. Ook dit jaar zou het ons niet verbazen moesten er een aantal Barbarians opgemerkt worden door buitenlandse clubs

Enkel maar positieve geluiden dus bij de Barbarians dit jaar. Had je gedacht ooit al zo ver te komen toen je aan het avontuur begon?

We hebben al een mooi parcours afgelegd en daar zijn we bijzonder trots op, zowel sportief als extra-sportief. In dat eerste jaar hadden we slechts één partner ISB. Zij gaven ons en enorme hulp op vlak van accommodatie, materiaal etc.Nu hebben we een partnership met HUDL kunnen bewerkstelligen en zijn we ook in zee gegaan met Bell Tours. Zij voorzien al het transport van onze nationale ploeg en bezoekende ploegen binnen België. We zijn ook nog in onderhandeling met een grote naam voor de sponsoring dus daarin gaat het ons zeker al wat meer voor de wind. Een groot verschil met onze eerste wedstrijd op de Treasure Cup tegen Nederland, toen zelfs onze eigen uitrustingen te laat toegekomen waren Het einddoel is echter nog zeker niet bereikt. Als ik mag drome, streven we op termijn naar een nationale ploeg waar spelers en coaches geen cent meer moeten insteken als ze worden opgeroepen. Waar we dus uitrustingen, reizen en alle andere kosten met de Barbarians zelf kunnen dragen. Vanzelfsprekend is er dus nog wel wat werk aan de winkel voor we dat doel kunnen bereiken, maar daar werken we hard aan achter de schermen.

Ook op het sportieve vlak hebben jullie dus niet te klagen?

Ook daar hebben we inderdaad al een lange weg afgelegd. En onze kracht zit hem in onze aanpak geloof ik. Elk jaar opnieuw moet iedereen zich bewijzen om een plaatsje bij ons te bemachtigen en wordt er ook verwacht dat je deelneemt aan de training. Anders kan je niet geselecteerd worden voor interlands. Doordat we elk seizoen als het ware opnieuw beginnen halen we het beste uit onze Belgische spelers, elk jaar opnieuw en zien we ook dat we stijgen op de AFI World Rankings. Onze huidig plaats (22 nvdr.) is de hoogste die we al gehad hebben tot nu toe.

Jullie spelen net als vorig jaar tegen Spanje, wat zijn jullie verwachtingen van die wedstrijd?

Vorig jaar kwamen we wat als underdog op bezoek bij Team Spain. Het niveau van hun nationale competitie is immers hoger dan bij ons. We gingen daar wat verrassend, maar absoluut verdiend, winnen met een vrij jonge ploeg waar we een aantal vaste waarden in mistten.. Als ik naar de groep kijk waar we komende zaterdag Spanje mee in de ogen kijken, zijn er opnieuw een aantal nieuwe sterke namen toegevoegd. De feedback die ik van de coaching staff ontvang is dat het niveau van deze selectie weer wat hoger ligt dan tijdens de vorige wedstrijd. Ik zag ook al de selectie van Team Spain en daar staan ook een aantal nieuwe namen op de lijst in vergelijking met vorig jaar. Ik verwacht dus dat zij absoluut willen bewijzen dat ze sterker zijn dan ons. Wat ook mag blijken uit onze contacten met de Spaanse federatie is dat zij inderdaad op revanche gebrand zijn. Niemand verliest graag voor eigen publiek, en zij hebben de laatste maanden hun tijd genomen om zich voor te bereiden op onze ontmoeting. Zij zakken met een grote delegatie af naar België deze week vrijdag, klaar om de bordjes terug gelijk te hangen.

Het langverwachte weerzien met de Belgian Barbarians deze zondag belooft dus een waar footballfestijn te worden. Vergeet zeker niet tickets te bestellen. Dat kan online via deze link. Kickoff staat gepland voor 19u00!

Menu