GridIron Belgium

Belgian Barbarians kruipen door oog van de naald tegen Spanje

Gridiron.be

Het was spannender dan nodig, maar de Belgian Barbarians hielden Spanje voor het tweede jaar op rij onder de knoet. In het Beringse Mijnstadion werd met 18-16 gewonnen. Een gemiste Spaanse 28-yard field goal met luttele seconden op de klok betekende het verschil tussen winst en verlies. De Belgische fans barsten in vreugde uit, de Spanjaarden bleven in ongeloof achter.

Spanje neemt vroege voorsprong

Mooi was het allemaal niet, maar “a win is a win, de rest is iedereen snel vergeten.” In een slordige wedstrijd waren de Belgen al snel op achtervolgen aangewezen. Hun eerste drive begon veelbelovend, maar kloppend op de deur van de Spaanse redzone liep het helemaal fout. Barbarians quarterback Tomasz Firszt gooide een risicovolle bal, safety Jagoba Lopez nam het cadeau in dank aan en liep de onderschepping terug voor een touchdown. Na een geslaagd extra punt stond het 0-7 voor de Belgen het goed en wel beseften.

Lang kon Spanje niet genieten van de voorsprong. Met de Belgen op de middellijn ging het licht even uit in de Spaanse verdediging. Mike Schoonheyt werd moederziel alleen gelaten en zijn ex-teammaat bij de Fighting Turtles aarzelde geen moment om de bal in zijn richting te lanceren voor een 50 yard touchdown. Een busted coverage noemen ze zoiets. Het extra punt werd echter geblockt, waardoor de Belgen nog steeds op achtervolgen aangewezen waren. 6-7.

De offensieve motor van de Belgen begon na deze explosieve opening echter te sputteren. Zoals al wel eens eerder het geval was, bleek het voor deze Barbarians moeilijk om lange drives op te zetten. Het wedstrijddebuut van ster running back Arkadi Meerschout in het tweede kwart bracht echter leven in de brouwerij. Eerst stak hij het veld over voor 62 yards na een korte pass, om vervolgens door de Spaanse defensie te snijden voor 22 yards. Op de 10 yard lijn was zijn rol echter om onduidelijke redenen plots uitgespeeld. Tomasz Firszt mocht vier keer op rij op zoek gaan naar een vrije receiver, maar kon er geen vinden.

Belgische defensie domineert

Dan verging het de Belgische defensie beter. Hadrien Godichal, Stijn Dossche en Nick Vanhee konden de Spaanse quarterbacks onderscheppen en gaven zo amper iets weg. Toch kwamen de Spanjaarden 6-10 voor, nadat een mislukte Belgische punt ze de bal gaf op de 15-yardlijn. Een geschenk dat ze in dank aannamen.

Vooral de jonge defensive end Sylvain Yondjouen maakte echter indruk. De Black Angel zag de Belgian Bowl aan zijn neus voorbijgaan door blessure, maar toonde hier zijn rauwe talent. Hij was verantwoordelijk voor maar liefst vier Spaanse turnovers in de loop van de wedstrijd. Zijn constante jacht op quarterback Roger Navas leidde tot de interception van Stijn Dossche en op de volgende Spaanse drive tipte hij een pass van de Spaanse QB om deze vervolgens zelf te onderscheppen. Dat hij de bal vervolgens fumblede wordt hem ongetwijfeld vergeven.

Het belangrijkste wapenfeit van de 19-jarige Yondjouen was echter een geblockte punt, gevangen door Kevin Van de Wiele. De Black Angel liep de bal terug voor een touchdown en gaf de Barbarians zo hun eerste voorsprong van de wedstrijd. Na een nieuwe gemiste kans op extra punten was het 12-10 in het voordeel van de thuisploeg.

Een geforceerde fumble in het vierde kwart was de kers op de taart van de wedstrijd van de jonge Yondjouen. Dat ook die turnover niet tot punten leidde was brute pech. Firszt bracht de Barbarians wat dichter bij de Spaanse endzone en dacht opnieuw Schoonheyt te vinden voor 6. De wide receiver kreeg de bal echter niet onder controle, waardoor die pardoes in de handen van een Spaanse cornerback belandde.

Barbarians houden Spanjaarden in de wedstrijd

Geen erg, bij de volgende kans kon Firszt wel opnieuw Schoonheyt vinden voor zijn tweede touchdown van de avond. De wide receiver kon ternauwernood recht blijven na een tackle, maar wist de Spaanse defensie nog net achter zich te houden voor een 53 yard touchdown. Opnieuw ging een poging om twee extra punten te scoren de mist in, 18-10 in het voordeel van de Belgen. Er leek geen vuiltje aan de Belgische lucht en in de tribune leek iedereen er wel gerust op.

Dat was echter buiten returner David Chaves gerekend, De Spaanse safety liep de kickoff volgend op de 18-10 voorsprong terug voor een touchdown zonder al te veel tegenstand. Wie na de Belgische touchdown te lang had gevierd, had de 18-16 niet op het scorebord zien verschijnen.

Wanneer de Belgen het op de volgende drive vervolgens nalaten om de klok te laten lopen, wordt het plots wel heel spannend. Running back Santiago Lopez leek van een aarzeling bij de Barbarians gebruik te maken om de Spanjaarden de winst te bezorgen. Hij koos het ruime sop en enkel met een ultieme poging van Xavier Simon werd een zekere touchdown gestopt op de 2-yardlijn.

Even leek de wedstrijd toch nog over toen die andere aalvlugge Spaanse running back Marcos De la Mata een touchdown leek te scoren op de volgende run. Een holding penalty op Nick Vanhee redde de Barbarians. Sylvain Yondjouen, weer hij, maakte de stop bij de laatste Spaanse kans op een touchdown. Een 28-yard field goal zou de wedstrijd moeten gaan beslissen.

Wide left

Terwijl de laatste seconden speeltijd wegtikten, zoefde de bal links naast de palen. Tot groot ongeloof bij de Spanjaarden die het lichtjes anders zagen. Het oordeel van de officials was echter definitief, de kick was wide left en de Belgen mochten gaan vieren.

Een felbevochten overwinning die vooral op het conto van de ijzersterke Belgische defensie kan geschreven worden. Als je aan die kant van de bal maar drie punten weggeeft na een drive van welgeteld 15 yards, dan heb je ijzersterk verdedigd. Bij de offense van de Barbarians is er echter nog werk aan de winkel met de volgende thuiswedstrijd tegen Rusland op 21 oktober in het verschiet.

Zoals Gridiron MVP Yondjouen het na de wedstrijd verwoordde: “Paar dingen misschien een beetje minder, maar op het einde was het toch een mooie win.

Menu